fbpx
Rate this post

 

Angst er en kompleks følelse, der kan påvirke vores tanker og adfærd på mange måder.

Ifølge den kognitive teori er vores tanker og opfattelser af omverdenen afgørende for vores følelsesmæssige tilstand. Dette indebærer, at negative tankemønstre og overbevisninger kan forstærke følelsen af angst.

 

En undersøgelse udført af Aaron T. Beck og Gary Emery i 1985 understøtter denne idé. De fandt, at personer med angst ofte har en tendens til at overvurdere risici og trusler i situationer, der ikke nødvendigvis er farlige. Disse overvurderinger kan udløse angstreaktioner og føre til undgåelsesadfærd, hvor personen forsøger at undgå de påståede farer.

Den kognitive terapi

Kognitiv terapi, der er udviklet af Aaron Beck, sigter mod at identificere og udfordre disse negative tanker. Ved at anvende teknikker som kognitiv omstrukturering hjælper terapeuten klienten med at undersøge beviserne for og imod de negative tanker og udvikle mere realistiske og konstruktive perspektiver. Dette kan hjælpe med at reducere angstniveauet og fremme mere hensigtsmæssige reaktioner på udfordrende situationer (Beck, 1976).

“Kognitiv terapi søger at lindre psykologiske belastninger ved at korrigere fejlagtige forestillinger og selvsignaler. Ved at korrigere fejlagtige overbevisninger kan vi sænke overdrevne reaktioner.”

Aaron T. Beck

 

Mindfulness

En anden tilgang inden for den kognitive terapi er mindfulness. Forskning udført af Zindel V. Segal og kolleger (2010) har vist, at mindfulness-baseret kognitiv terapi kan være effektiv til behandling af angstlidelse. Dette involverer opmærksomhed på nuet og accept af tanker og følelser uden at dømme dem. Ved at opøve mindfulness færdigheder kan klienter lære at observere deres tanker og følelser uden at lade sig fuldstændig suge ind i dem.

 

For at opsummere kan den kognitive tilgang give os en dybere forståelse af, hvordan vores tanker påvirker vores angst og hvordan vi kan ændre vores tankeprocesser for at reducere angstsymptomer. Ved at udforske og udfordre vores negative tanker og ved at praktisere mindfulness, kan vi skabe en mere afbalanceret og positiv følelsesmæssig tilstand.

Af aut. psykolog Jon Glud Kloster

 

Søger du psykologhjælp i Århus kan du booke en tid her.