fbpx
5/5 - (1 vote)

Den narrative tilgang til angst ser på den som en del af en personlig fortælling. Ifølge Michael White og David Epston, pionerer inden for narrativ terapi, er vores identitet og selvforståelse tæt knyttet til de historier, vi fortæller om os selv. Nogle gange kan disse historier fastholde angst, men de kan også omskrives for at skabe en mere positiv selvforståelse.

For eksempel kan en person med socialangst have en historie om altid at føle sig utilstrækkelig og frygter negative vurderinger fra andre. Gennem narrativ terapi opfordres personen til at udforske øjeblikke af mod og styrke, hvor de har håndteret udfordrende situationer på en konstruktiv måde.

Dette er 3. blogindlæg ud af 3 om angst. De andre to finder du her:
Det psykodynamiske perspektiv og den kognitive forståelse.

En undersøgelse af Lopes, Gonçalves og Machado i 2014 viste, at narrativ terapi kan hjælpe med at reducere symptomer på angst og forbedre selvforståelsen. Ved at omformulere sin historie kan personen begynde at se sig selv som mere handlekraftig og i stand til at håndtere udfordringer. Dette skaber en ny fortælling om håb og forandring, der kan styrke individets evne til at håndtere angst.

The problem is the problem, the person is not the problem.

– Michael White and David Epston

Narrativ terapi indebærer også at eksternalisere problemet, hvilket betyder at betragte angst som noget, der ikke er en integreret del af personen, men som noget, der påvirker dem. Dette giver personen mulighed for at adskille sig fra angsten og se det som en ekstern faktor, der kan tackles og ændres.

For at opsummere giver den narrative tilgang os mulighed for at ændre vores forhold til angst ved at omskrive vores personlige historie. Ved at fokusere på øjeblikke af styrke og resiliens kan vi skabe en ny identitet, der er mere selvempowerende og mindre defineret af angst.

Søger du psykologhjælp i Århus kan du booke en tid her.

Af psykolog Jon Glud KlosterFatal error: Uncaught Error: Call to a member function wp_rewrite_rules() on null in /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-includes/rewrite.php:563 Stack trace: #0 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-content/plugins/cache-enabler/inc/cache_enabler_disk.class.php(358): url_to_postid('https://psykolo...') #1 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-content/plugins/cache-enabler/inc/cache_enabler_disk.class.php(80): Cache_Enabler_Disk::create_cache_file('\x1F\x8B\x08\x00\x00\x00\x00\x00\x02\x03\xED\xFD\xDB\x96\xE3...') #2 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-content/plugins/cache-enabler/inc/cache_enabler_engine.class.php(149): Cache_Enabler_Disk::cache_page('<!DOCTYPE html>...') #3 [internal function]: Cache_Enabler_Engine::end_buffering('<!DOCTYPE html>...', 9) #4 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #5 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #6 /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): W in /var/www/psykologjon.dk/public_html/wp-includes/rewrite.php on line 563